“Inodoră, incoloră, fără gust, fără miros” este o descriere populară a apei. Apa, transparentă cum e ea, este sursa esențiala de viață. Cu toate acestea, pare greu de crezut că poate pune un pericol asupra sănătății, mai ales când vine de la rețeaua de apa. Rămâne însă întrebarea Ce fel de apa consumăm?
Apa de la rețea trece prin numeroase procese până să ajungă în paharele noastre. Chiar și așa, în apă se pot găsi diferite pericole care, chiar dacă par invizibile, pot pune probleme sănătății oamenilor.
Clorinarea
Este procesul de dezinfectarea a apei de la robinet prin tratarea acesteia cu clor. Clorul este o substanța toxica care, în cantități peste limitele legale, poate provoca probleme de sănătate celor cu alergii și probleme respiratorii. Consumul și gătitul cu apă clorurată, crește riscul bolilor de rinichi, ficat, stomac, incluzând gastrita, ulcere și alte afecțiuni.
Bacterii si virusuri
Benjamin Franklin a zis: “vinul conține înțelepciune, berea conține îndemnul la libertate, iar apa conține o mulțime de bacterii”. Chiar și în apa potabilă de la robinet se pot strecura virusuri și bacterii. Apa, la standarde necorespunzătoare, poate conține bacterii precum E-coli sau Salmonella, care pot determina apariția toxiinfecției alimentare, gastroenteritei sau infecții ale tractului urinar.
Depuneri de calcar
Apa dură, în urma căreia apar depunerile de calcar, afectează atât sănătatea cât și electrocasnicele. Medicii specialiști susțin că apa dură poate duce la formarea pietrelor la rinichi din cauza sărurilor minerale, dar și că poate afecta dantura, atacând smalțul dinților. Mai mult, electrocasnicele precum mașina de spălat haine și cea de vase, dar și fierbătoarele sau aparatele de cafea pot suferi defecțiuni, sau o funcționare necorespunzătoare.
Metale grele
Compușii metalici precum fier, mangan, mercur, plumb sau zinc pot fi prezenți în apă și pot duce la alergii, afecțiuni ale ficatului, dureri de rinichi și chiar boli de inimă. De exemplu, plumbul este toxic chiar și în cantități mici, afectând sistemul nervos central și periferic. Copiii sunt de cinci ori mai predispuși să absoarbă plumb decât adulții, iar apa potabilă este responsabilă pentru 20% din expunerea totală la plumb la adulți și de până la 60% la sugari.
Pentru a avea apă tratată și sigură, se recomandă folosirea unui filtru de apă. Acest dispozitiv se atașează la robinetul din bucătărie, iar apa de la rețea trece prin el, înainte de a ajunge în pahar. Mecanismul de filtrare se face prin diferite mecanisme (vom reveni cu un articol care descrie diferitele tipuri de filtre), cert este însă rezultatul – apă curată, tratată, care elimină factorii de risc pentru sănătate.
Sistem de filtrare a apei cu 7 trepte si pompa, potrivit pentru instalarea in bucatarii sub chiuveta. Dintr-o combinatie potrivita intre pre-filtrare, carbune activ, osmoza inversa, post-carbonic, mineralizare, si tratament cu ioni negativi, asigura o alimentare continua de apa potabila curata, fresh, mineralizata si energizata.
Are in componenta 7 cartuse filtrante.
Sistemul functioneaza in intervalul de presiune a apei din reteaua de la furnizor 0,34 – 5,5 bar.
Datorita membranei osmotice de inalta calitate se pot purifica pina la 280 de litri de apa pe zi.
Etape de filtrare a apei:
• Filtru de sedimente de 5 microni: FCPS5 (Treapta 1)
• Filtru Carbune Activ granulat: FCCA (Treapta 2)
• Filtru Carbune Activ block: FCCBL (Treapta 3)
• Osmoza inversa (RO) membrana: TFC-75F (Treapta 4)
• Filtru Post-carbonic: AICRO (Treapta 5)
• Cartus mineralizare: AIMRO (Treapta 6)
• Cartus ioni negativi: AIFIR2000 (Treapta 7)
În urma experienței noastre cu filtrarea apei, reziduurile nu sunt tocmai plăcute. La un schimb de filtre dintr-o bucătărie cu consum normal de apă, se pot observa pericolele – stratul de noroi, vizibil in poza de mai jos, a fost reținut de către filtrul unui client. Fără acesta, reziduurile ar fi intrat în apa consumată.